Overzicht blogartikelen

De bewogen geschiedenis van een beschermde Britse oorlogsbrug

Hannelore Decoodt in categorie Bescherming,

Genietroepen van het Britse Tweede Leger trokken exact honderd jaar geleden onder helse oorlogsomstandigheden een tankbrugje op over de Kemmelbeek, nabij de beruchte Vierstraat Ridge. De brug bestaat nog steeds en is sinds 21 maart 2018 beschermd als monument. Dankzij inscripties op de brug kon de genie-eenheid uit Guernsey en de bouwhistorie achterhaald worden.

 
 
 
Lees dit artikel

Sensibilisering en regelmatig onderhoud, ook bij archeologie!

Kris Vandevorst in categorie Archeologie,

De meeste mensen in de erfgoedsector kennen Monumentenwacht, de door de Vlaamse provincies en Onroerend Erfgoed gesubsidieerde ledenorganisatie die zich inzet voor het regelmatig onderhoud van historisch waardevolle objecten. Maar lang niet iedereen weet dat er een specifieke afdeling is die zich bezighoudt met archeologische relicten. Hoog tijd voor een gesprek met Nele Goeminne, de drijvende kracht achter Monumentenwacht Archeologie. 

Lees dit artikel

Samen, duurzaam en flexibel

Kris Vandevorst in categorie Bouwkundig erfgoed,

Onroerend erfgoed is helemaal niet zo statisch als de naam doet vermoeden. Het moet de maatschappelijke veranderingen en ontwikkelingen volgen, wil het in de toekomst nog een rol spelen in onze samenleving. Onder impuls van de Klimaatdoelstellingen krijgen onze erfgoedconsulenten op het terrein steeds meer vragen over duurzame en energiezuinige toepassingen bij restauratieprojecten. Herbestemming is dan weer een thema dat beantwoordt aan de behoeften van de verdichtingsproblematiek in Vlaanderen. Dit zette ons ertoe aan een concreet standpunt in te nemen omtrent deze onderwerpen. Hoe die standpunten zich naar de praktijk vertalen kan je zien in ons Portfolio, waarin recente en hedendaagse restauraties en herbestemmingen in de kijker gezet worden. Maar hoe zijn die standpunten ontstaan, en wat betekenen ze voor de betrokken bouwheren en architecten, en voor het erfgoed in de straat? Ik vroeg het aan Sonja Vanblaere, administrateur-generaal van Onroerend Erfgoed.

Lees dit artikel

Niet langer alleen een naam op de muur!

Marc Dewilde in categorie Archeologie,

Archeoloog Marc Dewilde is als geen ander thuis in de frontstreek. Hij onderzoekt er al decennia de meeste toevalsvondsten van de Eerste Wereldoorlog. De vondst en identificatie van tweede luitenant Eric Henderson begin vorig jaar deed zijn hart wat sneller slaan.

Lees dit artikel