Overzicht blogartikelen

Europees Erfgoedjaar: initiatieven

Natalie Huyghe in categorie Archeologie, Bouwkundig erfgoed, Landschappen,

In 2018 viert Europa het Jaar van het Cultureel Erfgoed. Daarmee wil de Europese Unie culturele diversiteit promoten. De bedoeling is om mensen bewuster te maken van hun geschiedenis. Voor ons als agentschap is dit jaar dan ook een uitgelezen kans om het erfgoed in Vlaanderen in de kijker te zetten. We zetten hiervoor een waaier aan acties op poten, samen met het departement Cultuur, Jeugd en Media. Ook met andere entiteiten van de Vlaamse overheid en met FARO en Herita werken we nauw samen. Tijd voor een overzicht van de belangrijkste activiteiten.

Lees dit artikel

Een ronde vol erfgoed

Natalie Huyghe in categorie

Elk jaar opnieuw kijken we uit naar Vlaanderens Mooiste: De Ronde van Vlaanderen. Wij zijn fan van deze koers. Al was het maar omdat de wielrenners onderweg markant erfgoed tegenkomen: beschermde monumenten, landschappen, stads- en dorpsgezichten en … kasseiwegen. Wij zetten de belangrijkste landmarks van De Ronde op een rijtje. Zo weet je waarop je moet letten, wanneer je straks voor de buis zit.

Lees dit artikel

See it, say it, sorted: een archeologische toevalsvondst melden

Kris Vandevorst in categorie Archeologie,

Sinds het begin van dit jaar zijn onze collega’s-archeologen van de afdeling Onderzoek en Bescherming al acht keer uitgerukt na de melding van een toevalsvondst. Regelmatig halen zij daarmee de lokale pers. Maar hoe zit dat nu ook alweer met die meldingsplicht, en wat precies is een archeologische toevalsvondst? We zetten het in deze blog nog even op een rijtje. 

Lees dit artikel