Wat betekent archeologie vandaag nog? Dertien Europese instellingen dachten hier de afgelopen vijf jaar samen over na. Hun doelstelling: archeologie in Europa promoten, een stevig professioneel netwerk ontwikkelen en een zo groot mogelijk publiek bereiken. Een van de resultaten van deze internationale samenwerking is de tentoonstelling ‘De archeoloog in actie’. Die bestaat uit een interactieve stand met 33 kunstfoto’s uit zeven Europese landen.

Voorbij het cliché

Wat is een archeoloog precies? Wat doet hij? Wat is zijn taak? De fototentoonstelling geeft antwoorden die verder gaan dan het cliché. Het laat zien wat een archeoloog doet van dag tot dag. De foto's geven een beeld van de moderne archeoloog en archeologie. Sleutelwoorden hierbij zijn: opgraven, optekenen, analyseren, bewaren en vertellen.

Meer dan een job

Archeologie is een wetenschap, een discipline, een beroep. Het is hedendaags en ziet er heel anders uit dan dertig jaar geleden. De verandering in de universitaire systemen, het Europees verdrag over de bescherming van archeologisch erfgoed en de verhoogde publieke belangstelling maken archeologie vandaag een complex en gevarieerd beroep.

De Europese archeoloog

De Europese archeologie is divers en de geselecteerde beelden komen uit 7 verschillende landen: België, Duitsland, Frankrijk, Griekenland, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. In al deze landen nam fotograaf Pierre Buch foto's van werkende archeologen in verschillende stadia van hun activiteit.

Dit kwam tot stand binnen het netwerk www.ace-archaeology.eu. Hierin denken archeologen collectief na over hun beroep en hun relatie met het publiek.

Waar kan je de 'archeoloog in actie' zien?

  • 2-30 april 2012: Boudewijngebouw Brussel

  • 2-31 mei 2012: St. Niklaaskerk - Koor, Cataloniëstraat, 9000 Gent

  • 1-29 juni 2012: De Bib Leuven - Inkomhal, Tweebronnen, Rijschoolstraat 4/0101, 3000 Leuven

  • 2-30 juli 2012: Gallo-Romeins Museum - Inkomhal, Kielenstraat 15, 3700 Tongeren

  • 1-24 augustus 2012: Hotel Thermae Palace - Kunstgalerij, Koningin Astridlaan 7, 8400 Oostende

  • 3-28 september 2012: Centraal Station - Lokettenzaal, Koningin Astridplein 27, 2018 Antwerpen

  • Daarna verhuist de expo permanent naar de inkomhal van het Phoenixgebouw (Koning Albert II-laan 19, 1210 Brussel).

Links